Evinizi derleyip toplamak istiyor fakat nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz, belki de topluyor fakat arkanızı döndüğünüz anda emeklerinizin boşa gittiğini ve evinizin yeniden bir savaş alanına döndüğünü görüyorsunuz. O halde bu yazım tam da sizler için :)
“Derleyip toparlama kendinle yüzleşme, temizleme ise doğayla yüzleşmedir.” Marie Kondo.
Eğer düzen ve tertip konularıyla ilgiliyseniz ve biraz araştırma yaptıysanız birçok terimle karşılaşmış olma olasılığınız yüksektir. Düzenleme (Declutter), organizasyon, temizlik, ayıklama...
Düzenleme ve Organizasyon birbirlerinden farklı şeylerdir!
Dikkat eğer bu yazıyı uzun uzadıya okumaya üşeniyorsanız aşağıdaki 3 dakikalık videoyu izlemenizi şiddetle tavsiye ederim :D
Düzenleme ve organizasyon işleriyle tanışmam yaklaşık bir yıl önce oldu. Evim son derece dağınıktı, ben de çoğu kişi gibi gözden uzak gönülden ırak felsefesini uyguluyor ve elime geçen eşyaları, dağınıklığımı rastgele bir yerlere kaldırıyordum. Fakat zamanla evimde, kesinlikle huzurlu olmam gereken tek yerde huzursuz ve mutsuz hissettiğimi fark ettim. Etrafı her gün topluyor, daha doğrusu yukarıda bahsettiğim gibi dağınıklığımı rastgele bir yerlere kaldırıyordum fakat yine de dağınık olmaktan bir türlü kurtulamıyordum. Bir süre sonra her gün baştan yaptığım bu işlerin beni giderek yıprattığını ve sonunda komple evi toplamaktan vazgeçeceğimi fark ettim. Bir yerlerde bir hata yapıyor olmalıydım. Evimi baştan başa her gün çılgın gibi toplamaya çalışmadan düzenli olmanın bir yolu olmalıydı. İşte tam o noktada internette bu konuyu araştırmaya karar verdim.
Henüz o zamanlar daha Türkiye'de şu an gördüğüm minimalist yaşam ve düzen (declutter) bilinci çok gelişmemişti, dolayısıyla da okuyup izleyebileceğim Türkçe içerik sayısı çok çok azdı. Bu yüzden araştırma radarımı yurtdışına çevirdim ve kendimi sonsuz bir bilgi havuzu içinde buldum. Beni en çok şaşırtan şey ise yabancıların bu kolda bir sektör yaratmış olmaları ve profesyonel düzenleme uzmanlarının varlığıydı. Bu profesyonel düzenleme uzmanları hem kurslar veriyor, kitaplar yayınlıyor hem de müşterilerinin evlerine gidip yaşam alanlarını onlar için düzenliyordu.
Düşününce, işin uzmanlarından ders almak fikri son derece cazip gelmişti ve bu şekilde benim için yaklaşık beş aya yakın bir öğrenme süreci başlamış oldu. 5 ay dediğimde sakın gözünüz korkmasın ;) ben bu işi profesyonelliğe dökmek istediğim için öğrenme sürecim uzun sürdü sadece. Sizinse yapmanız gereken tek şey yazılarımı ve videolarımı takip etmek. Emin olun çok kısa bir zaman içinde evinizin dilinden anlar hale geleceksiniz :))
Şimdi, öncelikle işe birbirine karıştırılan terimleri anlatarak başlıyorum ki bunlar eskiden benim de karıştırdığım şeylerdi ve bu da maalesef başarısız olmama neden oluyordu. Türk toplumu olarak, daha doğrusu Türk hanımları olarak çoğu zaman evimizin temiz görünmesi bizim için yeterlidir. Deli gibi temizlik yapar, etraftaki dağınıklığı şöyle bir toplayıp her şeyin düzgün görünmesini sağlarız. Amaç çoğunlukla misafire ayıp olmamasıdır :) Fakat burada yanlış olan birkaç nokta vardır.
Birincisi temiz olmak düzenli olmak için yeterli değildir.
İkincisi düzenli olmak eşyaları gözümüzün görmeyeceği yerlere tıkıştırmak değildir.
Üçüncüsü evimiz belki de hiçbir zaman işimize yaramayacak eşya yığınlarını saklamak için devasa bir depo değildir.
Düzenleme (declutter); sevdiğimiz, günlük olarak kullandığımız ya da ihtiyaç duyduğumuz eşyalarımızı tutup geri kalan her şeyi evden atmak anlamına geliyor.
Organizasyon ise atma, ayıklama, arındırma vs işlemini yaptıktan sonra geriye kalan eşyalarımızı kendi ihtiyaçlarımız ve evimizin ihtiyaçları doğrultusunda belirli bir düzende organize etmek ve tekrar dağılmalarını engellemektir.
Eğer bu iki basamağı uygularsanız evinizden daha çok keyif almaya başladığınızı, temizlik yapmanın aslında hiç de gözünüzde büyütülecek bir iş olmadığını, kendinize daha çok zaman ayırabilmeye başladığınızı, daha çok para biriktirebildiğinizi, basit ve düzenli yaşamanın aslında göz korkutan bir, zor bir şey olmadığını ve daha buraya yazmayı unuttuğum birçok pozitif şeyleri görecek ve keşfedeceksiniz.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, kendinize iyi davranın :)
Comments